Relatietherapie

 

Relatietherapie

 

Wij begeleiden stellen en individuen bij hun vragen op het gebied van relaties. Conflicten in een relatie gaan er vooral over dat beide partners niet (meer) kunnen omgaan met wat het gedrag van de ander in hen oproept. Dat je niet meer in staat bent om te zien wat nu van jou is en wat van de ander. Dat het niet meer lukt om elkaar te vinden in een gezamenlijk verlangen. En dat je toch samen verder wil.

Bij de Academie voor Systemisch MensenWerk zijn een drietal relatietherapeuten werkzaam, elk met een eigen achtergrond en werkwijze. Hieronder stellen zij zich voor:

Mincka van Houten
GZ-psycholoog, EFT Core skills, advanced level I en II (relatietherapie)

Johan de Jong
Systemisch relatietherapeut (Phoenix Utrecht), NLP Master practitioner

“Relatietherapie vanuit systemische perspectief gaat ervan uit dat de aanleiding van een conflict niet de oorzaak is. We staan dus ook niet te lang stil bij de aanleiding, bij de inhoud van de conflicten. De verbinding herstellen gaat niet over discussies over de inhoud, over welles-nietes, over waar of niet waar. Het gaat over de onderliggende dynamieken, oude patronen, die maken dat beide partners zich vastzetten in hun eigen gelijk en de weg naar elkaar verliezen. Over verlangen naar verbinding met je eigen hart en met elkaar.

Relatietherapie gaat over het leren kennen van je eigen onbewuste reacties in relatie tot dat wat de ander in je oproept. En dat je daar verantwoordelijkheid voor neemt, dat je stopt met het projecteren van je eigen pijn op de ander en je eigen aandeel onder ogen ziet. Dan wordt helder welke bijdrage je biedt in waar de relatie stokt en waar het stroomt.”

Anouk Bloemers
Dramatherapeut, EFT io, Voice Dialogue, Systemisch relatietherapeut (Phoenix Utrecht)

“Naast relatietherapie en systemisch werken ligt mijn specialisatie op het gebied van psychodrama, EFT (i.o.) en voice dialogue. Bij deze methodieken is de overeenkomst dat partners elkaar weer leren begrijpen door te ervaren en begrip te krijgen voor de emotionele onderlaag van zichzelf en je partner. Het gaat ook om goede intenties weer laten en weer leren zien. Het zicht krijgen op de eigen en elkaars rouw, verlangens, boosheid, verdriet, het gemis, kan ervoor zorgen dat de verbinding langzaam weer tot stand kan komen.

Verder werk ik in het Toon Hermans Huis in Amersfoort met paren die te maken hebben met ziekte (kanker). Regelmatig zorgt ziekte ervoor dat de rollen ten opzichte van elkaar veranderen en dat er door schuld en schaamte niet meer aan elkaar verteld wordt, wat er eigenlijk verteld zou moeten worden. Het elkaar weer vinden in zware tijden is een spannende zoektocht naar elkaar, waar het op eieren lopen soms vervangen moet worden door elkaar weer laten horen wat je nodig hebt.”

Geen verzekerde zorg
Relatietherapie bij de Academie voor Systemisch MensenWerk komt niet in aanmerking voor vergoeding door zorgverzekeraars.

Wil je meer weten of wil je direct een afspraak maken, neem dan contact op via 0575 – 46 99 71 of vul het contactformulier in –>

 

Voor referenties klik je hier.